Mikrochipezés

Nagyon sokan kérdezik tőlünk mostanában, mennyibe kerül a mikrochip beültetése.

Rendelőnkben a chip beültetés ára 5500 ft.

Ez az ár tartalmazza az állat testtömegének megmérését, az állat vizsgálatát, a chip árát, beültetését, adminisztrációját, és a Petvetdata rendszerbe való regisztrációt.

Nem tartalmazza viszont az esetleges korábban fennálló problémák részletes megbeszélését, az állat gyógykezelését vagy vakcinázását.

Háznál mikrochip beültetést természetesen csak a rendelési időn kívül tudunk vállalni.

Kiszállási díjainkról telefonon érdeklődhet.

Lehetőség van időpont -egyeztetésre is, így kényelmesebben, várakozás nélkül ki tudjuk önöket szolgálni.
Külön időpontot csak rendelési időn kívülre tudunk biztosítani (természetesen díjmentesen).

Szeretettel várjuk kedvencével együtt!

Tudnivalók a mikrochipes megjelölésről

Mi is az a mikrochip?

Mikrochipet ma, sokféle okkal és indokkal lehet használni, azonban kétségtelen tény, hogy ezek között a leghasznosabb és egyben a leglátványosabb az elkóborolt, elveszett állatok mielőbbi hazajuttatása. Sokan még nem is tudják, hogy egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutyáról optimális esetben a megtalálást követően 5-10 perc alatt kideríthető, hogy ki a gazdája!

Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja, mivel is jár az! Az idegeskedés, a kutya keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az, amit a kutya ez alatt átél -csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések- megspórolható egy pár ezer forintos eszközzel, ami nem más, mint a mikrochip és annak regisztrációja.

A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet egy első látásra hatalmasnak tűnő, injekciós tűszerű eszközzel az állat bőre alá ültetnek (szúrnak) be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén -ez Európában a nyak bal oldala- szépen megtapad. Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel, így attól sem kell tartani, hogy az áruházi lopásgátló kapuk követnék az eb mozgását.

A mikrochip beültetése egy fájdalommentes, adategyeztetéssel együtt 5 perces procedúra, amelyet azonban csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el. A Magyar Állatorvosi Kamara részletesen szabályozza a mikrochip beültetését, lépésről lépésre meghatározva azokat a tennivalókat, amelyeket az állatorvosoknak el kell végezniük, mielőtt a mikrochipet behelyeznék a helyére.

A „Petvetdata” és a chip regisztráció

A Magyar Állatorvosi Kamara az utóbbi években kialakította a saját internetes adatbázisát, a PETVETDATA-t, (www.petvetdata.hu ) melyhez bizonyos azonosítókkal minden veszettség oltásra jogosult állatorvos, valamint az arra jogosult hatóságok, szervezetek is hozzáférhetnek. Ezt az adatbázist 2005-ben eredetileg az Európai Uniós Állatútlevelek nyilvántartásra hozták létre és tartalmazza az állat egyedi azonosítóit -mikrochip vagy tetoválás-, fő jellemzőit, az útlevél kiadásához szükséges veszettség elleni oltások adatait, valamint az állattulajdonos adatait. Tökéletesen megfelel tehát a mikrochipek nyilvántartására is! Nagy előnye, hogy itthon ma ez az egyetlen online elérhető adatbázis! Azzal, hogy csak az állatorvosok férnek hozzá, biztosított az adatvédelem, de biztosított az is, hogy szükség esetén, belátható időn belül információt kérjenek, kérdezzenek le, hisz ezt az állatorvos bármely Internet kapcsolattal rendelkező számítógépről lekérdezheti, nem csak rendelési időben és nem csak a rendelőjéből.

Lehetőség van a megjegyzés rovatba beírni, ha az állat elveszett, esetleg ellopták. Az állatorvosok, ha ismeretlen kutyával találkoznak, ellenőrzik, van-e benne chip. Sok kutyus visszakerült így a gazdájához és több bűncselekményre is fény derült már így.

Az új, a Magyar Közlönyben megjelent a 41/2010. (II.26.) Kormányrendelet a “Kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról” c. rendelet.

2010. július 1-től a kutyák részére kötelezővé teszi a mikrochip beültetését a tulajdonosváltozás során (természetesen ha még nem volt chip az állatban). Később, felmenő rendszerben várhatóan a többi kutya chipes megjelölését is kötelezővé teszik majd.

Ha esetleg bármilyen kérdés merülne fel önben a mikrochipezéssel kapcsolatban,
keressen meg bennünket!

Készséggel állunk az ön rendelkezésére.

Vissza a Szőrmók Állatorvosi Rendelő kezdőlapjára!