Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Szilveszteri, alkalmi tűzijátékok - hogy óvjuk ilyenkor kedvenceinket?

 

Velünk ellentétben kedvenceink egyáltalán nem várják az év végét. A legtöbb kutya és macska retteg a petárdák durranásától, és a tűzijáték sivításától. Kérünk minden állatszerető embert, legyünk tekintettel négylábú barátainkra, ésszel és mértékkel használjunk pirotechnikai termékeket és inkább a pezsgősüveg dugójának pukkanására koncentráljunk! - kéri a Butcher's Pet Care állatorvos szakértője, Briskiné dr. Pálfi Krisztina.

 

Mit tehetünk saját kedvenceink védelmében?

A cicákat zárjuk el, ha lehet, engedjük őket be a lakásba, és ott biztosítsunk számukra búvóhelyet.

A kutyákat mindenképpen be kell engedni a kertből a lakásba, vagy biztonságos helyiségbe (garázs, pince) el kell zárni. Akármennyire is profi lövésálló a kutya, ha egy ittas (vagy rosszindulatú) ember szórakozásból mellé hajít egy petárdát, lőttek a lövésállóságnak!

 

Ha tudjuk, hogy a kutya nem szereti a durrogtatást, mindenképpen maradjunk otthon vele, és engedjük be magunkhoz. Ne mutassunk félelmet, ne dicsérjük, ne vigasztaljuk, maradjunk közömbösek. Ezzel (mint falkavezér) tudunk neki példát mutatni: ha mi nem félünk, neki sem kell.

Ha az előző szilveszterek nyomasztóan teltek, még nem késő, hogy felkeressünk egy nyitva tartó állatorvosi rendelőt, és kérjünk neki hatékony nyugtató zselét vagy tablettát.

 

Az első szilveszterüket töltő kutyákra különösen figyeljünk, egy rossz élmény örökre nyomot hagyhat bennük.

 

A lakásban lakókat este 6 órakor sétáltassuk utoljára, és utána már csak hajnalban, 4-5 óra körül vigyük ki őket. A félős kutyákon jó ha kettős védelmi rendszer van: egy fojtó nyakörv pórázzal és egy hám, másik pórázzal. A tapasztalat azt mutatja, hogy sok kutya ki tud hátrálva csúszni a hámból, ha szabadulni akar. Ekkor a fojtóra állított nyakörv életet menthet.

 

Minden kutyusnak (a kertben tartottaknak és a sétáltatottaknak is) legyen a nyakában biléta telefonszámmal, ezek a kutyusok baj esetén könnyebben hazaküldhetők, nem kell nyitva tartó állatorvosi rendelőt keresni a chip leolvasása miatt.

 

Ha még nincs kutyánkban mikrochip (amit 2013.január 1-ig minden hónapos 4 kort elért kutyába be kellett ültetni) , akkor még megpróbálhatjuk ezt elintézni, hogy ők is biztonságban lehessenek!

 

Arról se felejtkezzünk meg, hogy sokan a megmaradó petárdákat még napokkal később is felhasználják, ezért még pár napig fokozottan vigyázzunk a kutyusokra!

(Forrás: Butcher's - Kutyáknak is természetesen facebook oldal)